TERAPIA HOLISTICA




Sanatatea este foarte importanta, lipsa ei fiind un factor puternic de stress ce influenteaza orice relatie, actiune, stare generala a persoanei; si daca am spus relatie si actiune, acestea vor afecta si celelalte persoane cu care primul interactioneaza: daca omul e sanatos va avea un comportament degajat, benevolent, calm, intelegator cu cei din jur - in caz contrar, cu aceeasi constiinta, va proceda intr'un alt mod, mai putin agreabil chiar pentru el, nu numai pentru ceilalti. 




Sunt interesat de capacitatile corpului uman de a se recupera apeland la ceea ce numim constient - mintea inteligenta, si subconstient - "pilotul automat". Numiti'o  "magie" la purtator, fara medicamente, fara plante naturale (daca esti in Sahara sau Atlantic nu ai asa ceva), fara aparatura medicala complexa si mecanicista - dependenta de energia electrica, care nu "simte" omul analizat. Sunt si alte posibilitati: piramide, orgonite, cristale, dar dupa cum am spus, m'a interesat reinstalarea starii de sanatate cu "mainile goale". 
ReiKi intretine mintea, corpul si spiritul in armonie, cu o constiinta mult mai extinsa. Cu alte cuvinte, este noul Sistem de Sanatate, gratuit, pentru toata viata, fara taxe, cu alta baza la temelia gandirii despre Viata, Multiversuri, Creatie, si manifestarea in materie.

De ce vindecare holistica?

In primul rand este simplu si natural sa te vindeci fara costuri mari si suferinta.
Nu se consuma produse chimice de sinteza, nu se fac radiografii daunatoare, nu se pun diagnostice-etichete.
Nu e necesara nici o aparatura medicala, aparate.
Niciodata nu sunt reactii adverse.
Vindecarea dureaza mai putin decat urmand alte metode.
Mediul in care are loc tratamentul; gasim aici muzica pentru relaxare, culoare ambientala placuta, mirosuri - arderea betisoarelor parfumate sau tamaie, smirna, toate conlucreaza alaturi de Energia Universala la vindecarea omului in modul holistic, conferand acestuia pe perioada tratamentului calm si incredere. Se sugereaza ca tratamentele ReiKi sa fie facute la domiciliul-locatia terapeutului, camera de terapie fiind un spatiu "curat" si energizat.
Atitudinea vindecatorului este una de intelegere si compasiune, constient ca nu este cu nimic deosebit decat persoana tratata;  Dumnezeu-Universul vindeca de fiecare data.
In cazuri urgente - accidente - poate fi aplicata in orice loc, fara nici o conditie preliminara.

Astazi, vremurile s-au schimbat si ne indreptam tot mai mult catre formele de terapie holistica, fiind binecunoscuta legatura dintre tulburarile fizice si cele emotionale. 
De multe ori este greu sa facem distinctia intre simptomele rezultate in urma stresului emotional si cele datorate unor cauze organice.  
Se practica tot mai mult diverse tehnici de influentare a unitatii minte - corp: meditatia, hipnoza, inforenergetica, radionica, ReiKi, programarea neurolingvistica, ayurveda, tehnicile de relaxare. 
Terapia holistica difera de medicina alopata prin urmatoarele particularitati:
  • spiritul, mintea si corpul sunt o singura entitate;
  • sanatatea se defineste prin starea de bine, nu prin simpla lipsa a bolii, iar principala preocupare a oamenilor trebuie sa fie prevenirea bolii, deci ingrijirea starii de sanatate, nu vindecarea bolii deja instalata;
  • deseori, organismul are capacitatea de a se vindeca singur, fara nici o medicatie;
  • omul este privit ca un intreg, nu se trateaza doar organul bolnav;
  • impactul mediului asupra organismului are o importanta majora, cu accent pe ceea ce mancam - bem, unde, cum, cu cine, cand, daca facem miscare, cat de fericiti suntem in ansamblu;

Nici unul din aceste aspecte nu este o descoperire a epocii moderne.
Hipocrate considera ca " este mai important sa cunosti persoana care are o boala, decat boala pe care oare persoana."

In China antica vindecatorul era platit atata timp cat persoana aflata in grija era sanatoasa, iar daca se instala o boala, pe perioada tratamentului vindecatorul nu era platit, de multe ori - dupa, era concediat; el trebuia sa se ingrijeasca de sanatate, si nu de boala, cum se procedeaza astazi.

Puterea naturala de vindecare a organismului poate fi crescuta printr-o mare varietate de terapii, iar starea emotionala, mentala si spirituala a fiecaruia dintre noi, are un rol primordial in prevenirea si tratarea bolilor fizice.


 Platon


    156-157e.n.
"Carmide
     Tot asa stau lucrurile, Carmide, si cu acest descantec. Eu [Socrate] l-am invatat acolo in oaste, de la un medic trac, unul din ucenicii lui Zalmoxis, despre care se zice ca ii fac pe oameni nemuritori. Spunea tracul acesta ca medicii greci aveau dreptate sa cuvinteze asa cum v-am aratat adineauri. Dar Zalmoxis, adauga el, regele nostru, care este un zeu, ne spune ca dupa cum nu trebuie sa incercam a ingriji ochii fara sa tinem seama de cap nici capul nu poate fi ingrijit netinandu-se seama de corp, tot astfel trebuie sa-i dam ingrijire trupului dimpreuna cu sufletul si iata pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli: [anume] pentru ca ei nu cunosc intregul pe care-l au de ingrijit. Daca acest intreg este bolnav partea nu poate fi sanatoasa. Caci, zicea el, toate lucrurile bune si rele — pentru corp si pentru om in intregul sau — vin de la suflet si de acolo curg [ca dintr-un izvor] ca de la cap la ochi; Trebuie deci — mai ales si in primul rind — sa tamaduim izvorul raului, ca sa se poata bucura de sanatate capul si tot restul trupului. Prietene!, zicea el, sufletul se vindeca cu descintece. Aceste descintece sunt vorbele frumoase, care fac sa se nasca in suflete intelepciunea. Odata ivita aceasta si daca staruie, este usor sa se bucure de sanatate si capul si trupul. Cand ma invata leacul si descintecele, spunea: Sa nu te induplece nimeni sa-i tamaduiesti capul cu acest leac, daca nu-ti  incredinteaza mai intii sufletul, ca sa i-l tamaduiesti cu ajutorul descantecului. Iar acum — zicea el — aceasta e cea mai mare greseala a oamenilor: ca unii medici sa caute in chip deosebit o vindecare sau cealalta [ a sufletului si a trupului].  




Tratamentele energetice; gresit numite "terapii complementare", deoarece ele nu completeaza decat prin reparatie ceea ce a distrus sistemul alopat, sau trateaza afectiuni pe care acesta nu le poate analiza-descoperi-explica-trata - ori aceasta nu poate fi definita ca si complementaritate; 

Este terapie completa; nu are nevoie de nimic in completare, nici nu completeaza o alta: se ocupa de spirit, suflet, minte, emotii; odata aduse la vibratia optima de lucru, sustin corpul fizic. Termenul corect pentru aceste tipuri de terapii, vindecari holistice - "integrale".
In societatea actuala, preotul se ocupa de spirit, psihologul de mental-emotional iar doctorul din cadrul medicinei clasice alopate are in grija corpul fizic; terapeutul, printr'o larga si neingradita deschidere a constiintei, intelege oportunitatea de a trata toate aceste aspecte ale fiintei umane ca un tot unitar, fara separari, pentru o vindecare completa si de durata.